Yargıtay, İşçilerin Sık Görev Yeri Değiştirmesini Mobbing Olarak Değerlendirdi
Yargıtay 9’uncu Hukuk Dairesi, işçinin sık sık görev yerini değiştirmesinin ve işçiye mesleğiyle bağdaşmayan görevlerde görev verilmesinin mobbing sayılması gerektiğine hükmetti.
Taşeron firma bünyesinde ilçe devlet hastanesinde bilgisayar operatörü olarak çalışan genç, patronun sürekli iş yeri değiştirdiği, görevi olmayan işleri yapmaya zorlandığı ve işkenceye maruz kaldığı iddiasıyla iş sözleşmesini feshetti. Mobbing (psikolojik taciz). Mağdur işçi, İş Mahkemesi’ne giderek kıdem tazminatı ve yıllık izin ücretinin tahsilini talep etti. Davalı şirket avukatı ise iddiaları reddetti. Mahkeme, davacının psikolojik tacize uğradığı yönündeki iddiasının kanıtlanamadığı ve işyeri uygulamalarının duyduğu rahatsızlık düzeyinde kaldığına hükmetti. Karar davacı tarafından temyiz edilince Yargıtay 7. Hukuk Dairesi devreye girdi.
Kararda; Bilgisayar operatörü olarak çalıştığı anlaşılan davacının sık sık değiştiği hatırlatıldı. Davacının en son ameliyathane kapısında mesleğiyle bağdaşmayan, göreviyle ve önceki işiyle ilgisi olmayan bir işe atandığı vurgulandı. Davacı tanıklarının ifadelerine göre bu değişikliklerin davacının istifası amacıyla yapıldığının anlaşıldığı hatırlatıldı. Bu tür uygulamalara mobbing denildiği belirtilerek mahkeme kararı bozuldu. Yine duruşmada İş Mahkemesi davacının mobbinge maruz kaldığına karar verdi. Davacının görev yerinin sık sık değiştirildiği, davacının en son göreviyle ve mesleğiyle bağdaşmayan, önceki işiyle ilgisi olmayan bir işe atanarak ameliyathane kapısına atandığı hatırlatıldı. Davacının manevi tacize maruz kaldığı gerekçesiyle kıdem tazminatı alacağına karar verdi. Bu kez sanık avukatının karara itiraz etmesi üzerine Yargıtay 9. Hukuk Dairesi devreye girdi. Daire, İş Mahkemesi’nin kararını uygun buldu. Bir çalışanın mesleğiyle çelişen bir göreve atanması durumunda mobbingi düşündü. -BURSA